Implanty Biomet 3i

By | Implanty Warszawa | No Comments

Przypominamy wszystkim naszym pacjentom, że Jesionowa Dental Clinic jest kliniką ze znakiem jakości Biomet 3i i posiada autoryzację na ten właśnie system implantologiczny rodem z USA. Implanty te polecamy wszystkim pacjentom ponieważ firma ta jest znana na całym świecie a swoje badania poparte ma licznymi badaniami naukowymi.

Warszawska Gazeta i Polecana Klinika Stomatologiczna

By | Uncategorized | No Comments

Jesionowa Dental Clinic jako Polecana Klinika Stomatologiczna w Warszawie według Warszawskiej Gazety, wydanie numer 43 a w niej wywiad z jednym z naszych ekspertów. Serdecznie zachęcamy do przeczytania.

Jesionowa Dental Clinic w Magazynie Gentleman

By | Uncategorized | No Comments

Jakość usług świadczona przez Jesionowa Dental Clinic została doceniona przez magazyn Gentleman. Redakcja magazynu w październikowym numerze postanowiła znaleźć dobrego dentystę w południowych dzielnicach Warszawy stosując wyznaczone przez siebie kryteria. W ten sposób nasza klinika została wybrana spośród ponad 100 innych gabinetów stomatologicznych i klinik na południu Warszawy jako ta, która jest najbardziej godna polecenia. Jakie były kryteria wyboru najlepszego gabinetu stomatologicznego? O tym przeczytacie Państwo więcej w październikowym wydaniu magazynu Gentleman.

10 rzeczy jakie warto wiedzieć na temat swoich zębów

By | Uncategorized | No Comments

10 rzeczy jakie warto wiedzieć na temat swoich zębów

 

  1. Szkliwo czyli najbardziej wierzchnia warstwa zęba jest najtwardszą tkanką całego organizmu.
  2. Zęby zaczynają swój rozwój zanim się urodzisz. Zęby mleczne zaczynają się formować kiedy dziecko jest jeszcze w łonie matki a zaczynają erupcję 6-12 miesięcy po narodzinach.
  3. Ludzie używają czterech rodzajów zębów (siekacze, kły, przedtrzonowce, i trzonowce) do przecinania, rozrywania oraz żucia pokarmów.
  4. Mamy tylko 2 rodzaje uzębienia przez całe swoje życie – zęby mleczne i zęby stałe.
  5. Nie ma na tym świecie dwóch ludzi o jednakowym uzębieniu – twoje zęby są unikalne tak jak odciski palców.
  6. Twoja jama ustna produkuje ok. 24 000 litrów śliny przez całe życie. Ślina ma wiele właściwości takich jak działanie antybakteryjne czy trawienne.
  7. 38,5 dni tyle średnio każdy z nas spędzi na szczotkowaniu swoich zębów.
  8. Wiele chorób jest powiązanych ze zdrowiem jamy ustnej takich jak choroby serca, osteoporoza i cukrzyca.
  9. Dwie trzecie zęba znajduje się poniżej poziomu dziąseł co oznacza, że tylko jedna trzecia długości Twoich zębów jest widoczna.
  10. Jeżeli wybiłeś sobie zęba, włóż go do mleka lub trzymaj pod językiem – to sprawi, że przetrwa nieco dłużej poza zębodołem. Zgłoś się do dentysty tak szybko jak to tylko możliwe (najlepiej w przeciągu godziny).10 rzeczy jakie warto wiedzieć na temat swoich zębów

Próchnica w zębach i ser

By | Stomatologia Warszawa | No Comments

Próchnica w zębach i ser

Według badań opublikowanych na w wydaniu maj/czerwiec 2013r. „ Issue of General Dentisrty“ jedzenie sera i innych produktów zawierających w swoim składzie nabiał może pomóc chronić zęby przed próchnicą.

Badanie przeprowadzono na 68 pacjentach w wieku od 12 do 15 lat. Naukowcy zbadali pH płytki nazębnej przed i po zjedzeniu sera, mleka i jogurtu bez cukru. Badanych podzielono na trzy grupy gdzie każda z grup spożywała inny produkt przez 3 minuty. Na koniec każdy z badanych popił pożywienie wodą. Naukowcy zmierzyli poziom pH w jamie ustnej każdego z badanych po 10, 20 i 30 min. po spożyciu pokarmu.

Pacjenci z grup spożywających mleko i bezcukrowy jogurt nie wykazali żadnych zmian w poziomie pH w ich jamach ustnych. Natomiast pacjenci spożywający ser wykazali gwałtowny wzrost pH przy każdym z pomiarów czasowych. pH niższe niż 5.5 sprawia, że zęby są bardziej podatne na erozję dlatego też znaczny jego wzrost będzie na pewno korzystniejszy. „ Im wyższe pH (wyższe niż 5.5) tym mniejsza szansa na rozwój próchnicy w zębach“ tłumaczy Vipul Yadav, MDS, główny autor badania.

Jedzenie sera korzystnie wpływa na obniżenie pH w ustach i tym samym zabezpiecza nas przed powstaniem próchnicy.

Jedzenie sera korzystnie wpływa na obniżenie pH w ustach i tym samym zabezpiecza nas przed powstaniem próchnicy.

 

Implanty stomatologiczne istotne fakty. Implanty Warszawa

By | Implanty Warszawa | No Comments

Implanty Warszawa – kilka istotnych faktów.

 

  1. Szacuje się, że 69% Amerykanów w wieku od 35 do 45 lat ma co najmniej jeden brakujący ząb, a 25% powyżej 74 roku życia straciło WSZYSTKIE swoje zęby.
  2. Istnieje kilka sposobów na zastąpienie brakujących zębów ale tylko implanty stomatologiczne zapewniają uczucie, funkcje i wygląd naturalnych zębów. Czytaj więcej na temat zalety implantów zalety implantów.
  3. Pierwsze wzmianki o starożytnych implantach stomatologicznych sięgają 600 r.n.e, kiedy to przypominające zęby muszelki zostały wbite do żuchwy kobiety z plemienia Majów.
  4. Udowodniono, że współczesne implanty stomatologiczne, które używane są już przez dekady są bezpieczne i efektywne.
  5. Implanty w większości robione są z tytanu. Implanty stomatologiczne zastępują korzeń brakującego zęba i zapewniają silną podbudowę dla korony lub mostu.
  6. Zęby odbudowane na implantach nie mogą mieć żadnych ubytków! Ząb na implancie nie może zostać zaatakowany przez próchnicę. Nie oznacza to jednak, że nie ma już konieczności mycia i nitkowania zębów. Regularne wizyty kontrolne z profesjonalną higienizacją są również konieczne.
  7. Implanty zębowe są jedyną odbudową stomatologiczną stymulującą kość wyrostka do wzrostu i jednocześnie zabezpiecza przed jej zanikiem.
Różne typy implantów stomatologicznych.

Implanty Warszawa w Jesionowa Dental Clinic. Najlepsze systemy implantologiczne: Biomet 3i, Osstem, Bego, Alpha Bio.

Erozja zębów może być spowodowana przez napoje gazowane i soki.

By | Uncategorized | No Comments

Erozja szkliwa (wierzchniej, twardej tkanki otaczającej ząb) następuje w momencie jego zetknięcia z kwasami. Jest to nieodwracalne uszkodzenie twardych tkanek zębów na skutek działania kwasów z żołądka lub pożywienia. Erozja szkliwa może powodować ból zębów występujący w momencie spożywania gorących lub zimnych produktów ponieważ obnażona zostaje wrażliwa zębina.

Spożywanie kwaśnych potraw lub napojów powoduje osłabienie szkliwa poprzez obniżenie zawartości składników mineralnych. Kwasy neutralizowane są powoli przez ślinę, która przywraca naturalny balans w jamie ustnej. Jeżeli jednak kwasy działają zbyt długo (poprzez częste ich spożywanie) wtedy ślina nie ma wystarczająco dużo czasu aby podwyższyć pH jamy ustnej i wtedy dochodzi do stopniowego uszkadzania szkliwa.

Wszystko z pH niższym niż 5.5 może uszkadzać zęby, najczęściej są to napoje gazowane, napoje izotoniczne jak i również soki owocowe jeżeli spożywane są zbyt często.

Przebadano 3773 osoby, które spożywały napoje gazowane lub soki. W aż 79% przypadkach stwierdzono erozję szkliwa, którą podzielono na łagodną erozję 64% , 10% średnią erozję szkliwa oraz w 5% przypadków stwierdzono ciężką erozję szkliwa. Uczestnicy badania u których stwierdzono średnią i ciężką erozję szkliwa spożywali częściej napoje gazowane oraz soki niż pierwsza grupa.

Wśród wszystkich przebadanych z niższym starciem zębów stwierdzono, że mleko było częściej wybieranym produktem niż soki czy napoje gazowane.

Stwierdzono również, że mężczyźni są 2 razy bardziej podatni na erozję szkliwa niż kobiety a starcie zębów jest większe wraz z wiekiem badanych.

Dr Nigel Carter OBE, szef British Dental Health Foundation skomentował wyniki badań. Stwierdził, że soki mogą stanowić odżywcze źródło pożywienia jednak z uwagi na dużą zawartość cukrów oraz kwasów zbyt częste ich spożywanie w ciągu dnia może doprowadzić do uszkodzenia struktur zębów. „Woda i mleko są na obecną chwilę najlepszym wyborem jeżeli chodzi o napoje nie tylko z uwagi na zdrowie naszej jamy ustnej ale też zdrowie ogólne“ stwierdził dr Carter.

Wiele soków oraz napojów gazowanych zawiera przynajmniej 6 łyżeczek cukru. Ponieważ często spożywane są w porcjach większych niż zalecane powodują próchnicę zębów oraz erozje szkliwa.

Poniżej przedstawiamy przykładowe produkty wraz z podaną zawartością cukru:

Sok pomarańczowy ( 1 szklanka) – 7 łyżeczek cukru

Sok winogronowy ( 1 szklanka) – 12 łyżeczek cukru

Sok jabłkowy ( 1 szklanka) – 5,5 łyżki cukru

Sok grejpfrutowy ( 1 szklanka) – 5 łyżek cukru

Sok dla dzieci Kubuś ( 1 szklanka) – 6 łyżek cukru

Coca Cola (1 szklanka) – 5 łyżeczek cukru

Ice Tea ( 1 szklanka) – 3,5 łyżki cukru

Napój gazowany Mirinda ( 1 szklanka) – 6,5 łyżki cukru

Napój energetyczny Tiger ( 1 puszka 250ml) 5,5 łyżki cukru

Sok dla dzieci Kubuś ( 1 szklanka) – 6 łyżek cukru

 

Erozja szkliwa nie zawsze musi być leczona. Regularne wizyty u dentysty oraz stosowanie się do jego zaleceń może spowodować zatrzymanie tego procesu. Ciężkie przypadki erozji szkliwa leczone muszą być w gabinecie stomatologicznym. Leczenie takie jest czasochłonne i kosztowne dlatego pamiętajmy aby ograniczać częstotliwość spożywania napojów o dużej zawartości cukru a najlepiej wybierać wodę i mleko.

 

W naszej klinice zajmujemy się leczeniem ciężkich przypadków erozji zębów spowodowanych np. bulimią, anoreksją a także nadmierną ilością spożywanych słodkich napojów ( w tym napojów energetycznych oraz izotonicznych), które są bardzo popularne wśród sportowców. Jeżeli więc potrzebują Państwo porady bądź też kompleksowego leczenia tego problemu zachęcamy do odwiedzenia naszej kliniki stomatologicznej.

 

Leczenie erozji zębów. Stan przed i po leczeniu.

Leczenie erozji zębów. Stan przed i po leczeniu.

Leczenie paradontozy – przełomowe odkrycie amerykańskich naukowców.

By | leczenie paradontozy | No Comments

Choroby przyzębia są powszechnym stanem u osób dorosłych, który powodowany jest przez bakterie zasiedlające biofilm lub płytkę nazębną w jamie ustnej. W niektórych ostrych stanach zapalnych paradontozy stosuje się nawet antybiotyk. Ostatnie badania udowodniły, że ekstrakt z borówki niskiej może zahamować powstawaniu płytki nazębnej.

W dzisiejszych czasach bardzo dużo ludzi boryka się z problemem zapalenia dziąseł spowodowanym nadmierną ilością płytki nazębnej. Charakterystycznymi cechami zapalenia dziąseł są: zaczewienienie, obrzęk oraz krwawienie. Pozostawione bez leczenia może doprowadzić do rozwoju paradontozy. Już po kilku dniach płytka nazębna zmienia się w kamień nazębny, który pozostawiony bez leczenia powoduje infekcję rozprzestrzeniającą się poniżej linii dziąsła niszczącą struktury utrzymujące ząb w zębodole. Aby zapobiec temu procesowi dentyści wykonują skaling nad i poddziąsłowy, przepisują specjalne płukanki lub antybiotyki. Z tego też powodu naukowcy postanowili poszukać naturalnych produktów zawierających w sobie właściwości antybakteryjne w odniesieniu do chorób przyzębia.

Przebadano skuteczność borówki niskiej (Vaccinium angustifolium) w zwalczaniu Fusobacterium nucleatum będącej głowną bakterią odpowiedzialną za paradontozę. Rezultaty były nadzwyczaj dobre. Polifenolowy ekstrakt z borówki niskiej skutecznie hamował rozwój Fusobacterium nucleatum oraz jej możliwości tworzenia biofilmu. Ekstrakt ten również skutecznie blokował chemiczne procesy związane z zapaleniem.

Jeżeli chodzi o leczenie paradontozy może to być naprawdę przełomowe odkrycie dla osób borykających się z tym problemem. Należy jednak pamiętać, iż w celu osiągnięcia możliwie najlepszych wyników nie będzie to jedyny lek na paradontozę. Całą terapię należałoby uzupełnić o regularne wizyty kontronle u w gabinecie stomatologicznym gdzie lekarz dentysta zaleci dodatkowo np. skaling zębowy  oraz zaproponuje indywidualny plan leczenia.

 

leczenie paradontozy

 

 

źródło: ACS (American Chemical Society)

 

Visit Us On Google PlusVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest